Er zijn verschillende definities van quilten, maar simpel gezegd is quilten een handwerktechniek waarbij verschillende lagen textiel op elkaar genaaid worden.

In de meeste gevallen worden eerst verschillende lapjes stof aan elkaar genaaid alvorens dit op een andere lap stof met een tussenvulling vastgezet wordt. Dit wordt ook wel patchwork genoemd, hier kom ik verder in deze blog op terug. Een quilt kan gebruikt worden als deken, maar wordt ook steeds vaker gedaan als kunstvorm. 

Quilten wordt al vele eeuwen gedaan, maar over de geschiedenis van het quilten zal ik in een ander blog meer vertellen. Hier zal ik nog iets meer toelichten wat quilten precies inhoudt, wat het verschil is tussen quilten en patchwork en waar je je gemaakte quilts zoal voor kunt gebruiken. 

De stappen van het quiltproces

Bij het maken van een quilt doorloop je altijd een aantal dezelfde stappen, te weten:

1. Het kiezen van de stoffen
Stoffen voor de bovenste laag van de quilt (ook wel de top genoemd), de tussenvulling en voor de achterkant. Voor de bovenste laag worden vaak verschillende stofjes gebruikt. 

2. Snijden en naaien
De stoffen worden vervolgens gesneden in gewenste vormen en maten en in een bepaald patroon weer aan elkaar genaaid. Hiervoor zijn tal van technieken en ontwerpen, ook daarover later meer. Het naaien kan zowel met de hand als met de naaimachine gedaan worden.

3. Tussenvulling toevoegen
Na het naaien van de top wordt een laag tussenvulling toegevoegd. Dit is meestal van katoen, polyester of wol. Deze tussenvulling geeft de quilt zijn dikte en warmte. 

4. Backing toevoegen
De achterkant van de quilt, ook wel de quiltback genoemd, wordt vervolgens toegevoegd. Dit kan een bijpassende effen stof zijn, maar ook in een patroon of van een kleur die contrasteert met de bovenkant. 

5. Quilten
Het daadwerkelijke quilten begint nu. Dit is het proces waarbij de drie verschillende lagen op elkaar gestikt worden. Ook dit kan zowel met de hand als met de naaimachine gedaan worden. Bij het quilten kunnen ook verschillende quiltpatronen en ontwerpen gekozen worden om de quilt te versieren.

6. Afwerken
Nadat de quilt doorgestikt is, wordt er vaak nog een bies toegevoegd om de quilt mooi af te werken. 

Het verschil tussen quilten en patchwork

Hoewel quilten en patchwork vaak samen worden genoemd en vaak in combinatie worden gebruikt, zijn het twee verschillende technieken. Patchwork is de techniek van het aan elkaar naaien van kleine stukjes stof om een ​​grotere lap stof te maken. Deze stukjes stof worden patches genoemd, vandaar de naam patchwork. Ze worden veelal gesneden in verschillende geometrische vormen, zoals vierkanten, driehoeken en zeshoeken, en worden aan elkaar genaaid om een ​​patroon te vormen. Het doel van patchwork is om een ​​mooi patroon of ontwerp te maken en niet noodzakelijkerwijs om een ​​functioneel stuk textiel te maken.

Quilten daarentegen is de techniek van het aan elkaar naaien van de 3 lagen van een quilt om een ​​warm en stevig stuk textiel te creëren. De lagen van een quilt bestaan uit de bovenlaag van patchwork-stukjes, een tussenvulling van batting of watten en een achterste laag. Het quilten van de lagen kan met de hand of machine worden gedaan om de lagen op hun plaats te houden en extra textuur en ontwerp toe te voegen aan het quiltwerk.

Dus, terwijl patchwork de techniek is om stukjes stof aan elkaar te naaien om een ​​patroon te creëren, is quilten de techniek om deze lagen aan elkaar te naaien om een ​​functioneel en vaak decoratief stuk textiel te maken. Het is wel gebruikelijk dat patchwork-ontwerpen worden gebruikt in de bovenste laag van een quilt.

Waar kun je quilts voor gebruiken?

Naast dat een quilt een mooie eyecatcher kan zijn, heeft het vaak ook een functionele toepassing. Vanuit het verleden werden quilts vaak gemaakt voor warmte en comfort. Zo zie je quilts vaak op bed liggen als (extra) deken. Tegenwoordig worden quilts ook vaak gemaakt als decoratie. Een wandquilt voor aan de muur, gedrapeerd over de bank of een stoel in de woonkamer of als tafelkleed of -loper op de eettafel. 

Je kunt quilts ook als persoonlijk cadeau geven bij speciale gelegenheden zoals bruiloften of jubilea. Of een speciale babyquilt als cadeau voor een pasgeboren baby, als wiegdeken of voor aan de muur van de babykamer. 

Genoeg mogelijkheden dus! Inspriatie opdoen voor een quilt? Bij Qwille vind je allerlei quiltpatronen en quiltpakketten om je op weg te helpen. Wil je liever met begeleiding quilten? Kijk dan eens bij mijn quiltcursussen voor de leuke projecten die dit seizoen aangeboden worden.  

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.